OD 01. MAJA STRUJA SKUPLJA ZA 8, A GAS ZA 10%

Od 1. maja struja za domaćinstva biće skuplja 8 posto, a gas, kod Srbijagasa, za 10 procenata. Ova poskupljenja su predviđena aranžamnom Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom. Očekuje se da  Agencija za energetiku danas i zvanično da saglasnost za to povećanje cena.

Nova cena kilovat sata sa PDV-om električne energije za domaćinstva biće 13,31, a gasa 4,91 dinar. Prethodno povećanje cena i struje i gasa bilo je 1. januara.

Više cene energenata biće veliko opterećenje za najsiromašnija domaćinstava, a u Ministarstvu naglašavaju da su obezbeđena sredstva za zaštitu energetski ugroženih građana.

– Za energetski ugrožene kupce je izdvojeno tri puta više novca kroz budžet – navode u Ministarstvu. – Prema Uredbi o energetski ugroženom kupcu, broj građana koji bi mogli da ostvari ovaj status povećan je sa oko 60.000 na 191.000. Do kraja februara je oko 62.000 građana već ostvarilo status energetski ugroženog kupca i dobilo olakšice na računima za električnu energiju, gas ili toplotnu energiju.