STEFANOVIĆ: PROSEČNA PLATA 508 €, BIĆE I VEĆA

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas, na konferenciji pod nazivom „Kapitalna ulaganja i jačanje kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova“, da pripadnici MUP-a, koji rade jedan od najtežih poslova u zemlji, imaju bezrezervnu podršku Ministarstva unutrašnjih poslova, Vlade i predsednika Republike Srbije. Stefanović je, sumirajući ulaganja, istakao da država vodi računa o ljudima, koji obavljaju ovaj veoma težak posao i naveo da su zarade zaposlenih u MUP-u značajno povećane poslednjih godina.

 

Prosečna plata policajca sa srednjom stručnom spremom danas je 60.020 dinara, odnosno 508 evra. Ali ćemo se svakako truditi da imamo i novo povećanje, čim se steknu uslovi za to. Moram danas da se osvrnem na situaciju koju sam zatekao, kada sam došao u Ministarstvo unutrašnjih poslova. Recimo, uniforme policajaca bile su stare osam godina i u veoma lošem stanju“ rekao je Stefanović.

 

Kako je naveo, do sada je obezbeđeno 55.700 novih kompleta policijskih uniformi, kao i 4.100 novih radnih i zaštitnih uniformi za vatrogasce- spasioce. On je podsetio i da je rekonstruisan i potpuno modernizovan Komandno-operativni centar u PU za grad Beograd, više objekata Žandarmerije i SAJ-a, kao i šalter sala i dežurnih službi u više policijskih uprava. Govoreći o najznačajnijem resursu MUP-a, koji su po njegovoj oceni, ljudi, Stefanović je naveo da je Ministarstvo prethodnih godina ojačalo svoje redove sa 2.252 nova policajca, od čega je 677 svršenih studenata Kriminalističko-policijske akademije i 1.575 polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku (COPO). MUP je takođe potpuno rekonstruisao i modernizovao i 40 borbenih oklopnih vozila, pripadnici Žandarmerije i Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) dobili su borbena oklopna vozila „Lazar“ i „Miloš“, a izvršena je i nabavka naoružanja, municije, pištolja, jurišnih pušaka, nišanskih uređaja, balističkih prsluka, pancira, šlemova, štitova, palica i druge opreme za pripadnike specijalnih jedinica.

 

Stefanović je podsetio i da su aktivni i penzionisani policijski službenici i vatrogasci od uvođenja u osnovne škole predmeta Osnovi bezbednosti dece do sada održali 84.889 predavanja učenicima prvog, četvrtog i šestog razreda.„Na njihovo podučavanje naših najmlađih sugrađana sam posebno ponosan“ rekao je Stefanović.

 

Izvor: novosti.rs