SITUACIJA SA KORONA VIRUSOM U ITALIJI /video

Korona virus izaziva slabe do umerene tegobe u gornjim disajnim putevima, tako da liči na običnu prehladu. Međutim, kod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis. U pojedinim slučajevima dovodi do otkazivanja rada pluća ili bubrega, pa čak je moguć i smrtni ishod. U ovom trenutku područja sa intenzivnom transmisijom virusa su osim Kine (provincija Hubej, grad Vuhan), republika Koreja, Japan, Singapur, Iran i Italija (posebno severni deo).

 

Iz Italije, iz Grada Basano del Grapa, koji se nalazi na severu ove zemlje, u regionu Veneto, za TV Jefimija se javlja Milena Čigoja, novinarka iz Paraćina, koja poslednjih godina živi u Italiji.

 

 

Podsećamo, Vlada Srbije uvela je juče privremenu zabranu ulaska u Srbiju za strane državljane koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa. To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama NR Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS uputilo je posebne preporuke direktorima osnovnih i srednjih škola koje treba primeniti zbog novonastale situacije sa koronavirusom. Iz Vlade Srbije navode da nema mesta panici i zabrinutosti jer je Srbija od samog početka reagovala i pojačala kontrolu na graničnim prelazima, posebno na aerodromima.