REZERVE SU SMANJENE, POTREBNE SVE KRVNE GRUPE

Zbog godišnjih odmora poslednjih dana su drastično smanjenje rezerve krvi. 1.500 je minimalna granica na nedeljnom nivou. U ovom trenutku potrebne su sve krvne grupe. Zato iz Instituta za transfuziju krvi pozivaju sve koji mogu i žele da daju krv.

Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije rekla je za RTS da je 306 jedinica krvi prikupljeno tokom vikenda, što je dobar skor, a manje od 1.300 jedinica tokom protekle nedelje. Rodićeva napominje da je 1.500 je minimalna granica na nedeljnom nivou. Poslednjih dana krv najčešće daju krv muškarci srednjih godina, a potkrade se, kako kaže, i po koja dama. Prošplog utorka je bilo prikupljeno 160. jedinica krvi, što je manje od 300. „Ako se ne poveća broj prikupljenih jedinica krvi tokom dana moramo čuvati za hitna stanja, a tek onda za organizaciju operativnih programa“, rekla je Rodićeva.

Nevakcinisani građani mogu dati krv. Vakcinisani Fajzerom i Sinofarmom mogu dati krv bez odlaganja, a nakon vakcine Astra-Zenekom i Sputnjikom posle dve nedelje od vakcinacije. Nakon preleženog kovida krv se može dati posle dve nedelje od negativnog testa, a upala pluća „odlaže“ davanje krvi tri meseca.