NEDELJA MUZEJA

– Lokacija: KUĆA SIMIĆA, Majke Jugovića 2
Program: JELISAVETA KARAĐORĐEVIĆ: DUH MALIH STVARI
Otvaranje: 15. maj / 19 sati
Izložba JELISAVETA KARAĐORĐEVIĆ: DUH MALIH STVARI nastala je na temelju originalnog autorskog koncepta istoričarke umetnosti i pisca Tamare Ognjević. Spajajući s jedne strane priču o kneginji Jelisaveti, kćeri kneza regenta Pavla i kneginje Olge, jedinoj devojčici rođenoj u beogradskom Belom dvoru u sumrak Kraljevine Jugoslavije, i umetnici i piscu Jelisaveti Karađorđević, Tamara Ognjević nam otvara nesvakidašnji univerzum u kojem koegzistiraju hrabra plemkinja, neumorni borac za rehabilitaciju svog oca i duhovita, darovita umetnica neobične moći zapažanja. Otuda i izložbu čine dve celine — mali salon, budoar kneginje uzbudljivog životopisa, i postavka od nekoliko desetina radova putnice, umetnice i maštarke osobenog senzibiliteta.
Izložba je nastala kao plod saradnje Narodnog muzeja Kruševac i Artis centra iz Beograda, a publika će moći da je poseti do sredine juna tekuće godine.

– Lokacija: UMETNIČKA GALERIJA NARODNOG MUZEJA KRUŠEVAC, Majke Jugovića 12
Program: POKLON ZBIRKA OLGE VUJADINOVIĆ BLAŽEK
Otvaranje: 17. maj / 19 sati
Izložba dela Olge Vujadinović Blažek iz fundusa Umetničke galerije kruševačkog muzeja biće postavljena za posetioce do 30. juna tekuće godine.

– Lokacija: NARODNI MUZEJ KRUŠEVAC, Trg despota Stefana 15
Program: CARSKI DAROVI
Otvaranje: 18. maj / 13 sati
Narodni muzej Kruševac, u saradnji sa Muzejom Jugostavije, otvara izuzetno atraktivnu izložbu poklona koje je Josip Broz Tito dobijao od vladara prilikom zvaničnih državnih poseta.
Izložba CARSKI DAROVI, autora Moma Cvijovića i Veselinke Kastratović, predstavlja ekskluzivan izbor od nekoliko desetina eksponata izuzetne umetničke i istorijske vrednosti, dobijenih tokom susreta sa članovima vladarskih porodica. Izabrani predmeti, nastali u najpoznatijim radionicama širom sveta, datiraju od VII veka pre nove ere sve do polovine XX veka, a u njihovoj izradi korišćeni su plemeniti metali, drago kamenje i najfiniji porcelan. Prvi poklon od jednog vladara Tito je dobio 1954. — kacigu koju mu je darivao grčki kralj Pavle Prvi, a poslednji 1979. od šeika Kuvajta — srebrnu maketu jedrenjaka, simbol te zemlje. Na izložbi će se naći i glava Bude — dar avganistanskog kralja Muhameda Zahira, figura kamile od srebra — poklon jordanskog kralja Huseina, maketa dvokolica koju je poklonio Norodom Sihanuk, zatim maketa etiopskog carskog prestola Hajla Selasija, zlatna kutija sa brilijantima od marokanskog vladara Hasana Drugog, ris od porcelana —dar danske kraljice Margarete Druge i princa Henriha, japanska kutija za nakit koja datira sa kraja 19. i početka 20. veka i još mnogo drugih vladarskih darova koje Josip Broz primio tokom svoje vladavine.
Svečano otvaranje izložbe biće u petak 18. maja, u 13 sati, u Velikoj sali kruševačkog muzeja, a publika će moći da je poseti do kraja juna tekuće godine.

NAPOMENA: Tokom same Noći muzeja, 19. maja, pored navedenih sadržaja, publika će moći da poseti i stale postavke u centralnoj zgradi Muzeja i u Kući Simića.