PREVENTIVA JE NAJBOLJA U BORBI PROTIV MORBILA

Upozorenja epidemiologa, lekara da će se, zbog nedovoljnog obuhvata vakcinacijom MMR vakcinom pojaviti male boginje, su se obistinile i trenutno je na teritoriji Srbije registrovanih 13 slučajeva, među kojima ima i male dece.

MMR vakcina se prima u uzrastu od 12 do 15 meseci, kada imunitet koji su deca dobila rođenjem od majke slabi, a prima se u dve doze i štiti od zaraznih bolesti od kojih su male boginje najopasnije, posebno za mališane osetljivog zdravlja. Da bi epidemiološka situacija bila stabilna potrebno je da obuhvat vakcinacije bude oko 95 posto. U Kruševcu je,  po podacima ZZJZ trenutno na oko 90%. Nakon mnogobrojnih aktivnosti koje su preduzete kako bi se izvršila obavezna imunizacija MMR vakcinom.

Iz ZZJZ Kruševac podsećaju na komplikacije i posledice koje mogu izazvati morbile, odnosno male boginje. Iz ZZJZ pozivaju roditelje da se odazovu pozivima za obaveznu vakcinaciju MMR vakcinom, ali i pedijatre da razgovaraju sa roditeljima dece koja nisu primila vakcinu, kako bi se preventivnim delovanjem rizik za pojavu malih boginja smanjio na minimum.

Apel roditeljima da decu dovedu na obaveznu vakcinaciju uputila je i drektorka Doma zdravlja Kruševac dr Marina Kostić.

Do kovid epidemije, Kruševac je bio u samom vrhu kada je obuhvat obaveznom vakcinacijom u pitanju, kaže direktorka Doma zdravlja i objašnjava da su antivakcinalni pokreti kao i neprovereni i nestručni sadržaji koji su javnosti bili dostupni uglavnom na internetu, doprineli da određeni broj ljudi izbegava da dovede decu na vakcinaciju.