POČINJE IZGRADNJA ASTRONOMSKE OPSERVATORIJE „ŠARENGRAD“

Sutra će, na prostoru parka „Šarengrad“, početi radovi na izgradnji astronomske opservatorije „Šarengrad“.

Opservatorija „Šarengrad“ se realizuje u okviru poziva Centra za promociju nauke za 2022. godinu i finansijski je podržan od strane navedene organizacije, a projekat realizuju Astronomsko udruženje „Eureka“, Turistička organizacija grada Kruševca, Centar za stručno usavršavanje Kruševac uz podršku ZGR Vlasinac IGDA. Buduća opservatorija, čija realizacija će doprineti da se programi udruženja na polju promocije astronomije u Srbiji još uspešnije realizuju, doprineće i da Kruševac postane peti grad u Srbiji koji ima javnu astronomsku opservatoriju.

Istog dana u večernjim satima sa Bagdale (kod crkve) biće organizovano javno posmatranje Supermeseca. Posmatranje će početi u 21 sat, kad se očekuje i izlazi Mesec. Posetioci će imati priliku pored posmatranja da fotografišu Mesec. Ovu aktivnost organizuje AU „Eureka“ u saradnji sa Kancelarijom za mlade, a u okviru projekta Astronomski kamp Jastrebac 2022. godine.

Podsećamo, ove godine realizuje se peti po redu kamp na Jastrepcu, za čije učešće su prijave otvorene do 25. jula. Kamp će se održati od 13. do 15. avgusta, a realizuje se u okviru LAP za mlade grada Kruševca, uz finansijsku podršku grada Kruševca.