ODRŽANO ZAVRŠNO VEČE 32. MEĐUNARODNOG FESTIVALA HUMORA I SATIRE ZLATNA KACIGA

Tradicionalno na Svetski dan šale 1. aprila svečanom dodelom nagrada završava se Međunarodni festival humora i satire ZLATNA KACIGA, koji je za 32 godine postojanja od lokalne manifestacije postao svetski poznat festival.

Tema ovogodišnje Zlatne kacige bila je „Prijatelj“, a od ukupno 228 autora iz 44 zemlje, pristiglo je 508 karikatura, 28 priča, 19 pesama i 439 aforizama. Mladi do 18 godina, poslali su 183 karikature, 18 stripova i jednu priču.

Sinoć su u Bioskopu Kruševac tradicionalno, uručene nagrade  ovogodišnjim laureatima, a prisutne su pozdravili Violeta Kaplarević direktorka KCK i gradonačelnik Ivan Manojlović.

Nagrada za životno delo ove godine pripala je kruševačkom kompozitoru Miroljubu Aranđeloviću Rasinskom, nagrada „Vitez od Čarapanije- ser Hardi“ glumcu Lazaru Ristovskom, a dobitnik Zlatne kacige za karikaturu je Mehmet Zeber iz Turske.

Ovogodišnji dobitnik “Zlatne kacige” za pisanu formu je Dejan Tofčević iz Podgorice za aforizam “Prijatelje dočekujemo solju. Njihovo je samo da donesu ranu’’.

Nagrada ,,Rade Brka”, za priču “O prijateljstvu Džona i Džekija” pripala je Dušanu Mijajloviću Adskom iz Niša, a priznanje “Klasovo majstorsko pero” Zoranu Mihailoviću iz Beograda.

Festival humora i satire “Zlatna kaciga”, čiji su pokrovitelji Ministarstvo kulture i Grad Kruševac a organizator Kulturni centar, jedan je od najznačajnijih festivala u Srbiji u ovoj oblasti. Festival koji ima za cilj unapređenje i afirmaciju humoristicko  satiričnog stvaralaštva, svake godine okuplja više stotina karikaturista iz zemlje i inostranstva.