ODRŽANO PREDAVANJE U OKVIRU KAMPANJE „NA MATURU BEZ AUTOMOBILA”

Agencija za bezbednost saobraćaja realizuje kampanju pod nazivom „Na maturu bez automobila” u okviru koje je danas održala predavanje za maturante kruševačkih škola. Agencija apeluje na maturante širom Republike Srbije da za odlazak i povratak sa maturskih proslava ne koriste automobile u svojstvu vozača.

Кampanja je pokrenuta 2014. godine, na inicijativu nastavnika i učenika Politehničke škole u Кragujevcu, u želji da skrenu pažnju svojih vršnjaka, ali i javnosti, kako se više nikad ne bi ponovilo ono što se desilo u jednoj maturskoj noći u Кragujevcu, kada je smrtno stradala grupa maturanata vraćajući se sa maturske večeri. Кampanja čija je ovogodišnja poruka „Na putu do 0 ne turiraj – maturiraj!“, je namenjena maturantima širom Republike Srbije. S obzirom na to da se bliži vreme održavanja maturskih večeri, Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije je pozvala lokalne samouprave da se priključe realizaciji aktivnosti u okviru ove kampanje. Ove godine se za zajedničku realizaciju kampanje prijavilo 56 lokalnih samouprava medju kojima je i Kruševac.

Na teritoriji Republike Srbije u saobraćaju svake godine život izgubi oko 100 mladih ljudi i biva povređeno oko 6.100 mladih lica. Drugim rečima, u proseku, skoro svakog vikenda pogine dvoje mladih u saobraćajnim nezgodama i svakoga dana bude povređeno oko 17 mladih.  Zato ova kampanja ima za cilj da ukaže na to koliko je važno bezbedno učestvovanje u saobraćaju. Putem ove kampanje mladi će moći da se informišu o rizicima nebezbednog ponašanja u saobraćaju i načinima kako ih izbeći, kako bi se uticalo na usvajanje pozitivnih stavova i smanjenje stradanja mladih u saobraćaju. Ako se uzme u obzir specifičnost ciljne grupe koja je u fokusu ove kampanje, cilj je da se promovisanjem ispravnog ponašanja stvori novi obrazac ponašanja mladih ljudi, koji treba da dovede do smanjenja stradanja na putevima, posebno u periodu kada imamo pojačanu konzumaciju alkohola usled maturskih proslava. Aktivnosti koje se u okviru kampanje realizuju u lokalnim samoupravama podrazumevaju tribinu za mlade čiji je koncept takav da, pored izlaganja predstavnika Agencije za bezbednost saobraćaja, u okviru kojeg se mladima ukazuje na stanje bezbednosti mladih u saobraćaju i rizicima nebezbednog ponašanja u saobraćaju, mladi imaju priliku da čuju i ličnu priču Kristine Grbović koja je preživela saobraćajnu nezgodu usled koje je zadobila teške telesne povrede i trajni invaliditet.  U narednim danima, Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije održaće tribune širom Srbije, u svim lokalnim samoupravama koje su uzele učešće u kampanji.