OD 11. DO 17. MARTA POJAČANA KONTROLA SAOBRAĆAJA

U sklopu međunarodne akcije, saobraćajna policija će narednih nedelju sprovoditi pojačanu kontrolu saobraćaja. Akcija traje od 11. do 17. marta i sprovodi se u 30 evropskih zemalja članica mreže saobraćajnih policija Evrope Roadpol. Kontrola će biti usmerena na korišćenja sigurnosnog pojasa tokom vožnje, kao i načina prevoženja dece u vozilima.

Kako se navodi, biće preduzete sve zakonske mere prema onima koji za vreme vožnje ne budu koristili sigurnosne pojaseve, na prednjim i zadnjim sedištima, kao i prema onima koji decu prevoze na nepropisan način.

Rezultati najnovijih istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja pokazuju da je u Srbiji procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima oko 85 odsto, a na zadnjim 17. Istovremeno, svega 60 odsto roditelja prevozi svoju decu u vozilima na zakonom propisan način. U 2023. godini, više od 100 poginulih vozača i putnika u putničkim vozilima nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode. Tada je zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisano više od 172.000, a zbog nepropisnog prevoženja dece 4.200 učesnika u saobraćaju.