Skip to content

NASTAVLJA SE POJAČANA KONTROLA KORIŠĆENJA SIGURNOSNOG POJASA TOKOM VOŽNJE

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici Uprave saobraćajne policije, tokom prošlonedeljne pojačane kontrole saobraćaja usmerene na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog prevoženja dece u vozilima, otkrili 32.151 prekršaj prilikom kontrole 69.285 vozila. Ova akcija sprovedena je istovremeno u 30 evropskih zemalja članica organizacije ROADPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope). Saobraćajna policija je zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisala 7.263 vozača i 2.022 putnika u vozilima, dok su zbog nepropisnog prevoženja dece u vozilima sankcionisana 374 učesnika u saobraćaju, a 110 osoba zbog nepropisnog prevoženja dece na prednjim sedištima.

MUP još jednom skreće pažnju na to da je nekorišćenje sigurnosnog pojasa trenutno jedan od najvećih problema u oblasti bezbednosti saobraćaja u Srbiji i da je u toku prošle godine svega 48 odsto poginulih vozača i 35 odsto poginulih putnika u vozilu koristilo sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode.

Inače, prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, sigurnosni pojas na prednjim sedištima koristi 84,3 odsto vozača i suvozača, dok na zadnjem sedištu sigurnosni pojas koristi svega 19,3 odsto putnika. U cilju očuvanja što povoljnijeg stanja bezbednosti saobraćaja, saobraćajna policija će nastaviti sa pojačanom kontrolom u cilju otkrivanja i sankcionisanja prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog prevoženja dece u vozilima, navodi se u saopštenju.

Copyright © 2024. Jefimija TV, Kruševac. Sva prava zadržana.   |   Izrada sajta i hosting: Hosting-Srbija