NAKON SUBOTNJEG PLJUSKA, DO KRAJA SEPTEMBRA ..

Tokom naredne nedelje na teritoriji cele Srbije ne očekuju se značajne promene temperature, budući da se prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda najavljuje pretežno sunčano vreme sa temperaturama do 30 stepeni. „Pred nama je prava letnja sedmica sa neočekivano visokim temperaturama za septembar. Iako će dnevne temperature biti visoke letnje, noći će ipak biti prijatne nego u julu i avgustu pa će temperatura biti oko 15 stepeni„, istako je meteorolog Đorđe Đurić.

 

Usled neobično sunčanih dana tokom naredne nedelje očekuje se povećan intezitet UV zračenja na teritoriji južne i centralne Srbije, posebno u mestima gde će temperature biti oko 30 stepeni.

 

Do kraja meseca se ne prognoziraju kišni dani budući da se očekuje količina padavina koja će za 2mm biti niža u odnosu na količinu padavina koja je zabeležena u istom periodu prethodne godine. Septembar koji je na izmaku ostaće upamćen kao nadprosečno topao, budući da su zabeležene temperature iznad višegodišnjih proseka, kao i suma padavina koja je ispod očekivanog proseka.

 

Zbog neuobičajno visokih temperatura u narednih nedelju dana očekuje se opadanje vodostaja Dunava, Save i Velike Morave, dok će vodostaj Tise biti u stagnaciji.