OŠTETILI BUDŽET SRBIJE ZA VIŠE OD 1,2 MILIONA EVRA

Policija je uhapsila 10 osoba na teritoriji Niša, Kragujevca, Kraljeva, Vranja, Jagodine, Leskovca, Pančeva, Prijepolja i Subotice. Protiv 18 osoba policija je podnela krivične prijave zbog sumnje da su od 2012. do septembra 2018. državu oštetile za više od 1,2 miliona evra.

 

Policija u Jagodini uhapsila je S. M. (45) odgovorno lice privrednog društva AMG, zbog sumnje da je zloupotrebio položaj odgovornog lica i zbog istog dela raspisala potragu za odgovornim licem preduzeća Izvor iz Paraćina G. M. (50). On se sumnjiči da je podizao novac sa računa preduzeća Izvor na ime isplata otpremnina radnika, a zatim novac uplaćivao na račun AMG u vlasništvu njegove supruge S.M., umesto da ga isplati radnicima. Sumnja se da je tako naneo štetu radnicima u iznosu od oko 1,25 miliona dinara.

 

Policija u Kragujevcu uhapsila je P. T. (35) zbog sumnje da je izvršio krivično delo pronevera, odnosno da je tokom decembra 2017. godine kao odgovorno lice preduzeća RC Sercvizi Generali podizao novac sa računa preduzeća (oko 40.000 evra) tako što je lažirao odluku o službenim putovanjima i taj novac prisvojio.

 

Policija u Kraljevu uhapsila je bivše odgovorno lice Gerontološkog centra Mataruška banja B. Dj. (39), radnika Centra M. V. (58), i odgovorno lice preduzeća Paleta Petrović S. P. (50), zbog sumnje da su zloupotrebili polažaj, tako što je B. Ć. uz posredstvo S. P. navodno kupio 135 tona peleta vrednog 2,8 miliona dinara, da je preduzeću Sit Sistem isplaćen novac, ali da stvarnog prometa peleta nije bilo.

 

Policija u Leskovcu uhapsila je zastupnika Auto-moto udruženja Sinhro-R i odgovorno lice preduzeća Mitić prevoz G. M. (43) zbog sumnje da je utajio porez. U Nišu je uhapšen P. R. (57) zbog sumnje da je kao odgovorno lice Odseka za održavanje premera i katastra nepokretnosti u Nišu na osnovu zahteva za parcelaciju preduzeća Niš Ekspres u februaru 2014. godine sačinio i potpisao rešenje kojim je izvršena promena namene zemljišta, bez stavljanja zabeležbe o obavezi plaćanja naknade za prenamenu poljoprivrednog u gradsko gradjevinsko zemljište, kako je to bilo predvidjeno tadašnjim Zakonom o planiranju i izgradnji.

 

U Pančevu je uhapšen B. B. (54) zbog sumnje da je prevarama oštetio ljude za oko 2,4 miliona dinara. U Pančevu je uhapšeno i odgovorno lice preduzeća Gruppotre iz Debeljače, B. F. (53) zbog sumnje da je utajio porez. Policija u Vranju podnela je krivičnu prijavu protiv žene iz Surdulice (52), koja je, iako nije bila ovlašćena, upisala jednu osobu u matične knjige i tako joj omogućila da postane državljanin Srbije.