MLADI ODLAZE, UGLAVNOM BEZ ŽELJE DA SE IKAD VRATE

U Srbiju ne namerava da se vrati 76 odsto visokoobrazovanih ljudi koji su iz nje otišli. Bar svaki treći student planira da ode iz Srbije, a 90 odsto njih u tome ima podršku roditelja. Prednjače oni koji studiraju informaciono-komunikacione tehnologije, medicinu. Školovanje jedne osobe u Srbiji, od obdaništa do fakultetske, odnosno doktorske diplome, košta 200.000 dolara. A, samo tokom jedne godine Srbiju napusti 20.000 mladih i obrazovanih ljudi, koje je država uglavnom i sama školovala.

 

Željena zemlja zavisi od profila studija. Tako oni koji se školuju za IT planiraju da odu u Ameriku, a medicinari i studenti društvenih nauka u Nemačku. Sledeće zemlje na listi poželjnih su Švajcarska, Austrija i Norveška. Glavni razlozi zbog kojih studenti žele da odu su nemogućnost nalaženja posla i posla u struci, slabo plaćeni posao u struci, nizak životni standard.

 

Na pitanje šta bi ih odvratilo od odlaska, više od 50 odsto studenata odgovorilo je – posao u struci. Oko 15 odsto njih je kao podstrek navelo novac za sopstveni biznis, a bilo je i onih kojima je dovoljan razlog povoljan stambeni kredit. Međutim, za svaku četvrtu mladu osobu koja planira da ode iz zemlje nijedan program države za mlade nebi bio dovoljan da promene odluku i ostanu.

 

Izvor: rts.rs