MALOLETNICI NEĆE ODGOVARATI ZA UBISTVO U KRUŠEVCU

Obustavljen je postupak protiv maloletnika zbog ubistva Dragana Novosela u Kruševcu. Veštačenjem utvrđeno da dečaci nisu na nivou zrelosti od 14 godina. Slučaj je preuzeo centar za socijalni rad.

 

Slučaj dvojice maloletnika, koji su uhapšeni zbog sumnje da su krajem januara do smrti pretukli bivšeg fudbalera Dragana Novosela Čkembe (64), obustavljen je pred Višim sudom u Kruševcu, saznaju „Novosti“. Kako nam je potvrđeno, nakon procene sudskog veštaka, dalje postupanje prebačeno je u nadležnost Centra za socijalni rad.

 

“Rešenjem Višeg suda u Kruševcu obustavljen je pripremni postupak prema maloletnom R. D. i G. T., imajući u vidu da je u postupku utvrđeno da nisu dostigli razvoj ličnosti. Odnosno intelektualnu, emocionalnu i socijalnu zrelost, koje bi odgovarale uzrastu od 14 godina, a da bi se prema njima mogao voditi krivični postupak i izricati krivične sankcije” navodi, za „Novosti“, dr Bratislav Petrović, javni tužilac.

 

U Centru za socijalni rad pojašnjavaju da su porodice ovih maloletnika dugogodišnji korisnici prava iz oblasti socijalne zaštite, a da su dečaci prvi put na evidenciji kao počinioci krivičnog dela. U skladu sa navodima sudskog veštaka, kako nam je predočeno, CSR je kao organ starateljstva sačinio plan rada sa maloletnicima i porodicama, deca su uključena u intenzivno savetodavno-terapijski rad uz pružanje podrške.

 

“U planu je pribavljanje saglasnosti nadležnog Ministarstva za smeštaj u specijalizovanu ustanovu socijalne zaštite ukoliko se u toku daljeg rada proceni da je neophodno izmeštanje dece iz porodica i aktuelnog socijalnog okruženja”, napominje se u odgovoru „Novostima“ koje potpisuju Irena Zarić, rukovodilac Službe za zaštitu dece i mladih i direktorka CSR Slađana Čabrić.

 

mesto gde je Novosel pronađen

 

Tragična smrt nekadašnje fudbalske nade i vatrenog navijača FK Napredak, koji je poslednje dane proveo kao beskućnik potresla je javnost. Nesrećni Čkembe, kako su ga svi zvali, još je disao kada ga je slučajni prolaznik spazio okrvavljenog u raspadnutoj kući nadomak Železničke stanice. Teškim povredama podlegao je 12. januara na Odeljenju intenzivne nege. U policiji su odmah posumnjali da su dvojica maloletnika tupim predmetom naneli povrede oštećenom.

 

Podsećamo, bivši fudbaler Dragan Novosel Čkembe (64), koga su dvojica maloletnika pretukla do smrti 12. januara, sahranjen je na Novom groblju u Kruševcu. Sahranu Dragana Novosela Čkembe platile su gradske institucije 24. januara, a na groblju su se, pored komunalaca, od njega oprostila tri prijatelja iz detinjstva. Telo ubijenog sportiste položeno je u grobnicu pored rođenog brata Dušana, koji je preminuo 2005. godine.

 

“Samo napišite da je bio i ostao legenda našeg grada. Sigurno bi dosta ljudi još došlo samo da su znali vreme sahrane”, rekao je tada za „Novosti“ Novoselov prijatelj.

Sofija Babović, novosti.rs