KRUŠEVAC JE ŠAMPION LOKALNOG TURIZMA 2018/2019

 

U okviru zajedničkog projekta Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Razvojna agencija Srbije, šampion lokalnog razvoja 2018/19 u kategoriji kulture i turizma je Grad Kruševac zahvaljujući manifestaciji „Srednjovekovno venčanje“ Turistička organizacija grada Kruševca.

 

Dodeljena su i priznanja istaknutim pojedincima, gradovima i opštinama pobednicima takmičenja Šampioni lokalnog razvoja koji su svojim radom doprineli razvoju lokalnih samouprava. Gradovi šampioni su Niš, Šabac, Bečej i Kruševac.

Priznanja je uručila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Tamo gde se turizam smatra glavnim izvorozm prihoda, nagrađuju se dobre ideje. Kruševljani su, prema oceni NALDED-a bili najinovativniji. Gradska turistička organizacija, u kompleksu Lazarevog grada, organizuje takozvana „Srednjevekovna venčanja“. To je, od nedavno, deo turističke ponude Zapadnog pomoravlja.

„Ono što nam je cilj jeste da promovišemo ono po čemu smo itekako prepoznatljivi, a to je Kruševac kao stara srpska srednjevekovna prestonica“, kaže Suzana Milosavljević, direktorka TO Kruševac.

Nagradu „Šampioni lokalnog razvoja“ NALED i RAS su ustanovili 2013. godine sa ciljem da promovišu primere najbolje prakse u radu lokalnih samouprava na koje druge opštine i gradovi u Srbiji mogu da se ugledaju.