GODIŠNJA EBRD NAGRADA ZA ODRŽIVOST

Godišnje EBRD nagrade za održivost slave dostignuća EBRD klijenata u promociji ekološke i socijalne odgovornosti. Nominacije za ovo priznanje pristižu od same banke i ocenjuje ih nezavisni panel prema određenim kriterijumima, uključujući i:

  • Standarde i najbolje prakse
  • Inovacije
  • Efekat demonstracij
  • Izgradnja kapaciteta

Projekat „Infrastruktura za budućnost“, kojim je Vlada Republike Srbije kroz Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Ministarstvo za javna ulaganja aplicirala kod Evropske banke za obnovu i razvoj, EBRD za proširenje Naučno – tehnoloških parkova u Nišu i Čačku, ali i za izgradnju novog u Kruševcu, kao i za BIO4 projekat, 14.05.2024. godine je dobio srebrnu nagradu za održivost na godišnjem sastanku EBRD-a, održanom u Jerevanu.

Podsetimo, juna prošle godine predstavnici Vlade Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj, potpisali su u Beogradu ugovor o kreditu u iznosu od 80 miliona evra, od čega je 70 miliona evra namenjeno proširenju dva i izgradnji jednog naučno – tehnološkog parka, a 10 miliona evra za izgradnju BIO4 kampusa.

Ugovor o zajmu tada su potpisali ministar finansija Siniša Mali i direktor za region Zapadnog Balkana i direktor Kancelarije EBRD u Srbiji Mateo Kolanđeli.