“DANI ŠLJIVE” U BLACU – ŠLJIVIJADA 2019 /video

Manifestacija „Dani šljive“ u Blacu, sinoć je po 17. put otvorena koncertom narodne muzike, Karavanom RTS-a, a nastupe Miroslava Ilića, Izvorinke Milosević, Bobana Zdravkovića i drugih izvođaca, ispratio je veliki broj posetilaca iz cele Srbije. Cilj manifestacije je promocija šljive, s obizrom da je Blace prva opština u zemlji po proizvodnji ovog voća, dok Srbija zauzima treće mesto u svetu.

 

Na teritoriji opštine Blace zasađeno je oko 2,5 milona stabala šljive, te je jedan od ciljeva lokalne samouprave da osnaži mlade ljude da ostanu u svom kraju i nastave tradiciju proizvodnje ovog voća. Kako ističu ovogodišnji rod šljive bio bi više nego dobar da nije bilo nevremena koje je pogodilo Toplički okrug, što je uticalo na značajno smanjen prinos.

 

U tri dana manifestacije goste će zabavljati Alen Islamović, koji nastupa u petak, Željko Joksimović u subotu, a manifestaja će biti zatvorena u nedelju 25. avgusta nastupom grupe Balkanika. Organizatori su Turistička organizacija i Opština Blace. Očekuje se veliki broj gostiju, ne samo iz Topličkog okruga, već i iz gradova širom Srbije i okruženja. A prema nekim procenama, tokom četiri dana Šljivijade, Blace bi trebalo da obiđe oko 100.000 posetilaca.