COVID19, SRBIJA: I DANAS SKORO 8.000 NOVOINFICIRANIH

Prema najnovijim podacima, u poslednja 24 sata preminule su 52 osobe od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 1.704, objavilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 22.069 osoba i registrovana je 7.719 slučajeva zaraze.

Od 7.611 hospitalizovanih u zdravstvenim ustanovama širom Srbije, 270 osoba je na respiratorima!!

Kompanije „Fajzer“ i „Biontek“ danas predaju Agenciji za lekove i medicinska sredstva neophodnu dokumentaciju za registraciju vakcine u Srbiji, saznaje RTS.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da se očekuje da Vlada sutra usvoji nove mere koje bi stupile na snagu od petka, 04. decembra 2020. Đerlek ističe da se epidemijska situacija pogoršava iz dana u dan i da je to signal da je potrebno reagovati, jer je očigledno da postojeće mere nisu dale željene rezultate.

Vlada Srbije sutra bi trebalo da usvoji novu Uredbu o merama za sprečavanje zarazne bolesti kovid 19, a po predlogu Kriznog štaba. „Blic“ je imao uvid u to šta tačno stoji u pomenutoj Uredbi. Zbog izrazito nepovoljne epidemiološke situacije nove mere stupaju na snagu kako se navodi, dan nakon objavljivanja, a u Uredbi stoji sledeće:

„U periodu počev od 4. decembra 2020. godine zaključno sa 15. decembrom 2020. godine, radno vreme objekata u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo (trgovinske i druge radnje i prodajna mesta), pružanja usluge u oblasti ugostiteljstva, koje obuhvataju prodaju hrane i pića (restorani, kafići, barovi, klubovi, splavovi i sl.), pružanja usluge u zatvorenim ili otvorenim trgovinskim centrima i sličnim objektima u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo (tržni centri, pijace i sl.) i priređivanja posebnih i klasičnih igara na sreću (kladionice, igraonice i sl.), kao i u objektima u kojima se obavlja delatnost pružanja zanatskih i drugih usluga u neposrednom i dugotrajnom fizičkom kontaktu sa korisnikom usluge (kozmetički saloni, frizerski saloni, saloni lepote) i delatnost u oblasti kulture koja podrazumeva istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije) i oblasti sporta koja podrazumeva istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru ili dugotrajniji neposredni kontakt sa korisnikom usluge (fitnes centri, teretane, vežbaonice, spa centri, bazeni i drugi objekti namenjeni za sport i rekreaciju i sl.) ograničava se tako da ti objekti radnim danima (od ponedeljka do petka) mogu raditi od 05.00 časova do 17.00 časova.

Ograničenje se ne odnosi se na radno vreme:

– apoteka, izuzev onih apoteka koje prodaju obavljaju u trgovinskim centrima i za koje upravljač ne može obezbediti posebne koridore za pristup ili u koje se ne ulazi sa spoljne strane ili neposredno sa javne površine, benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva i trgovinskih, ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane, koji mogu da rade i van radnog vremena utvrđenog u stavu 1. ovog člana, kao i subotom i nedeljom;

– trgovinske i druge radnje i prodajna mesta na kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, koji mogu da rade do 21 čas, kao i subotom i nedeljom;

– pozorišta, bioskope, muzeje, galerije i sl., koji mogu da rade i subotom i nedeljom;

– pijace, koje subotom i nedeljom mogu da rade od 06.00 časova do 15.00 časova;

– fitnes centara, teretana, vežbaonica, spa centara, bazena i drugih objekata namenjenih za sport i rekreaciju – kada se koriste u svrhu treninga i priprema za održavanje i održavanje registrovanih takmičarskih sportova;

– sve druge radnje, objekti i mesta (obućarske, krojačke, stolarske, staklorezačke i sl. radnje, servisi, tehnički pregledi i sl.) na kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije obavezno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja, mogu da rade i subotom.