PROŠIRENI KOVID KAPACITETI U OPŠTOJ BOLNICI

U prostoru namenjenom kovid pacijentima trenutno je smešteno 145 ljudi, 18 više u odnosu na podatak od pre samo dva dana, a dosadašnji kapacitet od 120 ležajeva povećan je na 180. „Dosadašnji kapacitet od 120 postelja smo proširili sa još 60 na nekadašnjem dečijem odeljenju, gde smeštamo pacijente sa blažim oblikom kovida, odnosno one koje spremamo za otpust“, rekla je direktorka Opšte bolnice Kruševac Vesna Stević Gajić novinskoj agenciji Beta.

U kruševačkoj Opštoj bolnici na respiratorima je trenutno 17 pacijenata, 16 je na neinvazivnoj ventilaciji, jedan je intubiran a, prema rečima direktorke ove zdravstvene ustanove, respiratora ima dovoljno. „Sinoć smo za kovid pacijente dobili još tri respiratora, high flow aparata, reč je o savremenim aparatima. Kada ostanemo na dva slobodna respiratora tražimo i dobijamo dopunu kao što se desilo sinoć. Ako ih ne bi bilo dovoljno, onda bismo slali pacijente u Niš ili neki drugi centar. Od kada je krenuo drugi talas nije nam se desilo da nemamo dovoljno respiratora“, rekla je Stević Gajić.

Za kovid pacijente ukupno ima 21 respirator, uveden je centralni kiseonik i respiratorna jedinica za te pacijente na infektivnom odeljenju, dok, kako je dodala Stević Gajić, za ostale pacijente postoje drugi respiratori.

U kruševačkoj Opštoj bolnici, u kojoj radi 930 zdravstvenih radnika, na koronavirus je trenutno pozitivan 31 medicinar, a 18 je u izolaciji zbog porodičnih kontakata. „Za sada zbog toga nemamo problem u funkconisanju“ rekla je direktorka Opšte bolnice Kruševac Vesna Stević Gajić, potvrdivši da zdravstvene radnike hvata zamor i apelujući na sugrađane da poštuju mere, da se, čim primete simptome, jave lekaru i da se izoluju.

Podsećamo, u Kruševcu je koronavirus u prethodna 24 sata potvrđen kod još 76 pacijenata, a od početka epidemije Covid19 je registrovan kod 2.365 ljudi u našem gradu.

Izvor: BETA.rs