BEZBEDNOST U SAOBRAĆAJU NIJE ZADOVOLJAVAJUĆA

Prethodnih dana, u Srbiji se dogodilo nekoliko teških saobraćajnih nezgoda, u kojima je poginulo više osoba, među kojima i jedno trogodišnje dete. Ovo je još jedno upozorenje svima da budu ooprezniji u saobraćaju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve učesnike u saobraćaju da povećaju opreznost i da poštuju saobraćajne propise, na roditelјe da prevoze svoju decu na propisan način, a na vozače motocikala da poštuju propise u vezi ograničenja brzine i korišćenja zaštitne opreme. Prethodnih dana, u Srbiji se dogodilo nekoliko teških saobraćajnih nezgoda, u kojima je poginulo više osobe, među kojima jedno trogodišnje dete. Desetak osoba je zadobilo teške telesne povrede, od kojih su neke i životno ugrožene. U najvećem broju navedenih nezgoda su učestvovali motociklisti, pri čemu je u svim slučajevima kao uticajni faktor za događanje saobraćajnih nezgoda bila prebrza vožnja.

I pored toga što se povećao broj otkrivenih saobraćajnih prekršaja – upravlјanja vozilom pod dejstvom alkohola za 40 odsto, upravlјanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci za 60 odsto, prekoračenje dozvolјene brzine kretanja za 100 odsto, stanje bezbednosti u saobraćaju nije na zadovolјavajućem nivou. Ministarstvo unutrašnjih poslova će u narednom periodu kontinuirano sprovoditi mere pojačane kontrole saobraćaja koje će prvenstveno biti usmerene na kontrolu brzine, vožnje u alkoholisanom stanju, korišćenja sigurnosnog pojasa i prevoženja dece na propisan način, kao i kontrolu vozača motocikala.

Potvrdilo se da je lepo vreme uticalo na veći broj bicikala i trotineta na ulicama, pre toga su sezonu počeli i motociklisti. Ovo je još jedno upozorenje svima, motociklistima i biciklistima da imaju odgovarajuću zaštitnu opremu i da se pridržavaju propisa, a vozačima automobila da budu tolerantniji prema ovim učesnicima saobraćaja.