400.000 PAROVA U SRBIJI SE BORI SA STERILITETOM

 

 

 

U Srbiji se više od 400.000 parova bori sa problemom neplodnosti, borba sa sterilitetom može biti duga i iscrpljujuća, a mnogima je jedino rešenje da dobiju decu – vantelesna oplodnja, istaknuto je danas na tribini „Za zdravije i brojnije potomstvo“ koja je organizovana povodom Svetskog dana dece.

Ministarka bez porfelja zadužena za femografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović istakla je da deset odsto parova u Srbiji koji su u reproduktivnom periodu imaju problem steriliteta.

Među njima je značajan broj onih kojima je jedini način da se ostvare kao roditelji biomedicinski potpomognuta oplodnja – naglasila je ministarka i podsetila da u Srbiji parovi bez dece imaju pravo na tri pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države.Parovi koji su se ostvarili kao roditelji vantelesnom oplodnjem, kako je rekla, i za drugo dete imaće tri pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države.

Dejanović je naglasila da je kao ministarka zadužena za demografiju predložila Vladi Srbije da jedinice lokalne samouprave finansiraju četvrti pokušaj vantelesne oplodnje i produže limit godina koji je trenutno za žene 42 godine.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo prof. Aleksandar Stefanović istakao je da se uskoro očekuje početak rada banke reproduktivnih ćelija, koja će omogućiti poklanjanje kao i razmenu ćelija sa drugim zemljama.

On je ukazao i na značaj zamrzavanja reproduktivnih ćelija koje će se uskoro raditi o trošku države.

O trošku RFZO će pomoći da se zamrzavaju jajne ćelije, spermatozoidi i embrioni. To je šansa i za one koji boluju od neke bolesti da zamrznu treproduktivne ćelije pa da ih jednog dana upotrebe – pojasnio je Stefanović.