U SRBIJI REGISTROVANO 16.704 SEZONSKIH RADNIKA

Od početka godine i uvođenja onlajn prijave, registrovano 16.704 sezonskih radnika kod 214 poslodavaca. Velike kompanije mahom poštuju pravila, ali malima i dalje teško da se bave prijavom. Sezonci beru maline, kupine, borovnice. Vade luk, krompir, skupljaju šljive. Sezonski radnici glavna su pomoć poljoprivrednicima, a za državu su do skora bili nevidljivi. Zvanično ih je, pre dve godine, radilo svega oko 3.500.

 

Od početka 2019. i uvođenja portala za elektronsku prijavu sezonaca, u evidenciji ih je – 16.704 i radili su ukupno 317.000 dana.  Za legalno prijavljene sezonske radnike plaćaju se porezi i doprinosi. Tako se u budžet, ove godine, od njihovog rada slilo 25,5 miliona dinara na ime poreza i 70,9 miliona dinara doprinosa. “Procenjuje se da u Srbiji oko 80.000 ljudi radi na sezonskim poslovima u poljoprivredi”, objašnjavaju u NALED-u, koji su učestvovali u uvođenju elektronske prijave. “Očekivali smo da za pet godina stignemo do 33.000 prijavljenih radnika. S obzirom na to da ih je već više od 16.000 evidentiranih, rezultat je dobar. Ove ljude angažovalo je ukupno 214 poslodavaca.”

 

Velike agrarne kompanije uglavnom se pridržavaju propisa, pa se većina prilagodila novim pravilima. Njima je portal za prijavu sezonaca olakšao posao. Situacija je drugačija među manjim poljoprivrednim proizvođačima. Malinar iz okoline Ivanjice objašnjava da se njemu prijava radnika ne isplati. “Sezonske sam i ove, baš kao i prošle godine, jedva našao – žale ae malinari   I naglasavajuu da   radnik najduže ostane sedam dana, a najčešće odustanu posle tri. Morao bih malo-malo do grada da ga prijavljujem i odjavljujem. Za to nemam vremena. Voleo bih ja da je dnevnica 3.000 dinara i da im plaćam i poreze i doprinose, ali bi kilogram maline tada morao da košta 280 dinara. A ja ga prodajem upola. Kod mene je dnevnica 2.800 dinara. Posla ima malo više od mesec dana. Da nisam zaposlen, ne bih mogao da živim od uzgajanja maline.”

 

Od ove godine iznos poreza i doprinosa na sezonski rad je nešto manji. Ako bi angažovao radnika čitav mesec, na namete bi poslodavac dao oko 6.000 dinara, 300 dinara po danu. Ranije su ti troškovi iznosili 10.200 dinara mesečno. Kao sezonaca, radnik kod poslodavca može da radi najviše 120 dana godišnje.

 

Izvor: novosti.rs