„ŽUPSKA BERBA“ U SRPSKOJ PRESTONICI VINA

Tradicionalna, a 57. četvorodnevna “Župska berba”, posle pauze od dve godine uslovljene epidemiološkom situacijom vezanom za koronavirus, ove godine se održava do 18. septembra u Aleksandrovcu. Manifestacija koja je posvećena lozi, grožđu, vinu, vinogradarima i podrumarima pružiće priliku posetiocima da uživaju u brojnim kulturno-umetničkim dešavanjima, ali i da degustiraju kvalitetna vina čuvenih vinara iz Župe aleksandrovačke, a iz fontane u centru Aleksandrovca, tradicionalno, umesto vode poteklo je vino, poklon kompanije „Vino Župa”.

Vino se u Župi toči više od 9 vekova, kada se vinogradarska sela Aleksandrovca spominju u zapisu Stefana Nemanje. Ta tradicija biće prikazana i tokom berbe. Turisti mogu da obiđu i novu postavku Zavičajnog muzeja Župe, stalnu postavku u Muzeju vinarstva i vinogradarstva i degustacione sale u više od 80 registrovanih vinarija u Aleksandrovcu, a takođe i da vide izložbu poljoprivrednih proizvoda i mehanizacije u Srednjoj poljoprivrednoj školi “Sveti Trifun”.

Procene su da je pod vinogradima u Župi više od 2.500 hektara najplodnije zemlje. “Srbija je otadžbina, Župa domovina, a vino sudbina vrednih i časnih ljudi”, kažu Župljani.