ZBOG VREMENSKIH PROMENA VEĆI BROJ GRAĐANA TRAŽI POMOĆ LEKARA

Među građanima Srbije je sve manje pozitivnih na koronavirus, ali se mnogi prethodnih dana, zbog vremenskih prilika, osećaju loše.

Deca i mladi ne reaguju na temperaturne razlike, ali bi svi trebalo da obrate pažnju na ishranu, piju dovoljno tečnosti i izbegavaju šetnju kad duva vetar jer on izaziva nervozu. Taman smo se navikli na visoke majske temperature, kad se vreme iznenada promenilo, a to nikome ne prija. Zato ovih dana veliki broj građana traži pomoć lekara.

Većina se žali na umor, malaksalost, pospanost, bol u glavi, ali i kolaps organizma. Za razliku od najmlađih, stariji i hronični bolesnici su veoma ugroženi. Njima je preporučeno da smanje fizičke aktivnosti i da ovih dana sede na terasi ili u dvorištu, kao i da terapiju koriste uz dogovor s izabranim lekarom, a ne da jedan isti lek piju godinama.

Inače, epidemijska situacija u Srbiji je sve povoljnija. Doktor Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja u Nišu, rekao je da ne bi trebalo da zaboravimo na koronavirus, ali da nam soj koji je trenutno prisutan, daje za pravo da se malo slobodnije ponašamo.