ZA PRVIH 45 DANA 2022. – 61 LICE POGINULO U SAOBRAĆAJU

Saobraćajna policija je pojačala kontrole na putevima, jer je od početka godine broj nastradalih i povređenih zabrinjavajući. Za 45 dana poginula je 61 osoba.

Ove nedelje đaci su na raspustu, pa su mnogi iskoristili praznike da otputuju na odmor. Protekle nedelje, na području Srbije, pojačano su kontrolisani vozači autobusa i teretnih vozila, a u centru pažnje bilo je poštovanje radnog vremena vozača.

Nažalost, naša realnost je da je tokom prošle godine na putevima u Srbiji stradala 521 osoba, polovina od poginulih su vozači putničkih vozila, a većina su mladi ispod 30 godina. U toku su opsežne kontrole, policajci na terenu daju maksimum, povećan je broj prekršajnih prijava za nasilničku vožnju, kao i za vozače koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola. Međutim, s obzirom na to da i dalje imamo veliki broj saobraćajnih nesreća, pokazano je da same akcije nisu dovoljne.

U najnovijoj akciji policije kontrolisano je 1.400 autobusa i 14.000 teretnih vozila, od toga je 626 autobusa bilo u prekršaju, kao i skoro 9.000 teretnih vozila, što je zabrinjavajuće visok procenat. Najveći broj prekršaja je zbog prekoračenja vremena upravljanja vozilom.

Kada je reč o sezoni radova u polju, kada se povećava broj traktora na putevima, kaže da je najvažnije da moraju biti tehnički ispravni, moraju imati noću i žuto rotaciono svetlo. Napominje da uglavnom gde učestvuju traktori u nesrećama najčešće ostaju najteže posledice.