XVI “NOĆ MUZEJA”: SLOBODA UMETNIČKOG IZRAŽAVANJA /video

U subotu je održana XVI Međunarodna manifestacija “Noć muzeja”, koja je obuhvatila brojne  sadržaje koji su se na originalan i zanimljiv način nadovezali na ovogodišnji moto, a to je “Sloboda umetničkog izražavanja”.

 

Nakon velikih pobeda, dolazi sloboda i zato je okosnica 16. Noći muzeja, koja će se održati 18. maja 2019. godine upravo to – osvajanje i upražnjavanje slobode umetničkog izražavanja. Iako je mi danas često podrazumevamo, činjenica je da znamo da je cenimo tek kada je izgubimo. U tom smislu prednjače stvaraoci sa svih meridijana, jer nije tajna da je sloboda, kao stanje svesti, oduvek bila ideja vodilja i inspiracija umetničkog bunta. Na taj način su stege i zabrane, koje su često bile deo društvenih normi, postale kreativni ventil, a umetnost ogledalo društva.

 

 

Ivana Neckov Grubišić rođena u Kruševcu. Studirala Istoriju umetnosti na Filozofskom Fakultetu u Beogradu. U TV Beograd radila na poslovima realizacije i marketinga, a u Dopisništvu RTS-a u Krusevcu kao online montažer. Montirala preko 30 filmova i emisija od kojih su mnogi nagrađeni prestižnim međunarodnim nagradama. Fotografijom se bavi od srednjoškolskih dana.

 

Takođe u organizaciji Kulturnog centra Kruševac, u Noći muzeja održano je i predstavljanje knjige Voljena Srbija, Genadija Pravotorova, akademika i vajara uz dokumentarnu izložba radova u Legatu Milića od Mačve.