PLES MATURANATA ODRŽAN U KRUŠEVCU /video

17. maja 2019. godine, tačno u podne, maturanti Srbije još jednom su zaplesali u gradovima Srbije i na najbolji način, uz Štrausa, obeležili kraj srednje škole. Na Trgu Kosovskih junaka i maturanti iz Kruševca, su izveli tradicionalni “Ples maturanata”. Maturantska parada je međunarodni i najpopularniji omladinski projekat u regionu, a u Srbiji se održava na više od 50 lokacija, sa 11.220 registrovanih učesnika i 2.805 plesnih “četvorki”.

 

Signal je emitovan putem Radio Salomona i maturante u sedam zemalja regiona povezao je Gaudeamus, Fanfare, 1.,2.,3. i četvrta slika Štrausove operete Slepi Miš. U Srbiji se za kraj, tradicionalno igra Užičko i nastupaju trubači.

 

 

Počeci Maturantske parade datiraju od 2001. godine, kada je na jednoj lokaciji plesalo 3.128 registrovanih maturanata, u tada eksperimentalnom projektu koji je osmislio Tomaž Ambrož iz Ljubljane – Plesna škola Urška. Narandžaste i crne majice, beli kišobrani i pištaljke, već tada postaju zaštitni znak manifestacije. Sledeće godine ovom projektu se pridružuje Plesni savez Slovenije, Maturantska parada se širi u gradove Slovenije i održava na deset lokacija, sa 8.512 učesnika!

 

Srbija se priključuje 2005. godine. Kraljevo, Niš, Beograd, Novi Sad, Pirot, Pančevo. Od 2008. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo omladine i sporta. Te godine je, uz prethodne pripreme, sa maturantima Beograda plesala je i ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković, a u Nišu se jedan predsednik opštine pridružio plesu. Iste godine je, peti put oboren Ginisov rekord kao najveći sinhronizovani ples na svetu sa ukupno 32.344 učesnika.