VIDOVDANSKA NAGRADA PREDSEDNICI VLADE ANI BRNABIĆ

Na Vidovdan, dan kada Grad Kruševac obeležava 650 godina od osnivanja, najavljeno je prisustvo državnog i crkvenog vrha. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće venac na Spomenik kosovskim junacima, a u Mozaik sali biće održana svečana sednica Vlade Srbije. Kruševac u ponedeljak 28. juna na Vidovdan obeležava jubilej 650 godina od osnivanja grada. Obeležavanje velikog jubileja je spoj istorijskih, kulturnih isportskih manifestacija,od podsećanja šta je Kruševac nekada bio, do današnjih dana,kada je postao moderan grad. Centralni dan proslave, 28. juna nakon liturgije u crkvi Lazarici, litije i pomena kod Spomenika kosovskim junacima, kao i polaganja venaca, obeležiće i otkrivanje Spomenika Knezu Lazaru, osnivaču Kruševca, svečani čin osvećenja Crkve Svetog kneza Lazara u kasarni, kao i otvaranje Trga kosovskih junaka koji se rekonstruiše od prošle godine. U programu učestvuju sve ustanove kulture i Javna gradska preduzeća.

Uzimajući u obzir da je ovo godina jubileja, grad Kruševac je želeo da se zahvali svim pojedincima koji su dali doprinos razvoju grada pa će tim povodom pred Vidovdan, u nedelju 27. juna u Kruševačkom pozorištu biti uručena specijalna priznanja grada Kruševca. Na spisku dobitnika je stotinu imena iz prošlosti i sadašnjosti Kruševca, među kojima gotovo polovina posthumno. Među dobitnicima su i Dobrica Ćosić, Slobodan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Kruševac u vreme obeležavanja šest vekova Kruševca, patrijarh Pavle i partijarh Irinej, te još nekoliko predsednika opštine, ali i privrednika, sportista, glumaca, društvenih, prosvetnih radnika…

Najviše priznanje grada Kruševca, namenjeno pojedincima ili organizacijama koje su najviše doprineli razvoju grada, ove godine, na obeležavanje šest i po vekova od osnivanja Kruševca, pripašće predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić.

Priznanja će biti dodeljena na svečanoj sednici grada Kruševca u ponedeljak 28.juna. Osim državnog vrha, obeležavanju Vidovdana u Kruševcu prisustvovaće i patrijarh srpski Porfirije koji će se obratiti na svečanoj sednici Skupštine grada Kruševca. Na Vidovdan povodom obeležavanja šest i po vekova od osnivanja, Kruševac će ugostiti predstavnike gradova pobratima i brojne zvanice.