VIDOVDAN – DRŽAVNI PRAZNIK I DAN GRADA KRUŠEVCA

Vidovdan – 28. jun – je državni praznik koji se radno obeležava u spomen na Kosovsku bitku, a na osnovu odredaba Zakona o državnim i drugim prazinicima u Republici Srbiji.

 

Boj na Kosovu, koji se odigrao 28. (15.) juna 1389. godine na Gazimestanu u kolektivnom sećanju srpskog naroda simbolizuje slobodu, otpor tuđinu, negovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva. Taj događaj bio je prekretnica u nacionalnoj istoriji posle perioda uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjić.

 

Kruševac na Vidovdan obeležava Dan Grada. Spomenik kosovskim junacima predstavlja simbol Kruševca. Spomenik je delo srpskog vajara Đorđa Jovanovića. Otkriven je 28. juna 1904. godine, u okviru proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, u prisustvu kralja Petra Prvog Karađođevića.

 

Na vrhu spomenika nalaze se Boško Jugović i vila. Na istočnoj i zapadnoj strani, u dva reljefa, prikazani su epsko pričešće srpske vojske pred Kosovsku bitku i pogibija sultana Murata. Na severnoj strani spomenika je grb države Nemanjića i 1389. – godina odigravanja bitke na Kosovu. Na zapadnoj – grb cara Dušana i godina otkrivanja spomenika 1904. Na istočnoj – grb kneza Lazara i posveta „Srpstvo kosovskim junacima“ sa lovorovim vencem i palmovom grančicom u podnožju, dok je na južnoj strani grb Kraljevine Srbije iz 1888. i godina proglašenja Srbije kraljevinom 1882. Motivi na ogradi od livenog gvožđa oko spomenika predstavljaju stilizovane kosovske božure.

Komentari su zatvoreni, ali su trackbacks i pingbacks otvoreni.