UZROK NEPRIJATNOG MIRISA JE IZ BIVŠE HI “ŽUPA” /video

Neprijatan miris, koji su građani Kruševca poslednjih nekoliko dana osećali , širio se iz postrojenja nekadašnje Hemijske industrije “Župa”, sadašnjeg preduzeća “Bin komerc” koje proizvodi flotacijske reagense kao sto je ksanatat.

 

Kako je rečeno, nadležne službe i ustanove vrše vanredni nadzor tog preduzeća, kako bi se utvrdilo kako je došlo do hemijskog isparenja. U toku protekle večeri, veliki broj Kruševljana prijavio je komunalnoj policiji da se u različitim delovima grada oseća neprijatan miris, koji podseća na hemijska isparenja.

 

Nadležne službe, nakon provere kanalizacione mreže i gasne instalacije, utvrdile su da se isparenje širi iz nekadašnje Hemijske industrije „Župa“, sadasnjeg preduzeća „Bin komerc“. Ekološkoj i inspekciji odeljenja MUP-a za vanredne situacije naložen je vanredni nadzor tog preduzeća koje proizvodi flotacijske reagense kao sto je ksantat, sto je potvrdila i Gradonačelnica Jasmina Palurović.

 

Inače, kako su istakli iz Zavoda za javno zdravlje, ta ustanova nije nadležna za ovaj slučaj, odnosno Zavod ne vrši proveru eventualnog hemijskog zagađenja vazduha , već je za to nadležna Ekološka inspekcija koja je već angažovana i ima obavezu da nakon utvrđivanja činjenica iste predoči javnosti.