GODIŠNJE IZ SRBIJE ODE 51.000 LJUDI??

Prema zvaničnoj evropskoj statistici Srbiju godišnje napusti 51.000 ljudi, a kako poznavaoci tvrde, sve je više mladih i radno sposobnih ljudi koji odlaze. Zbog manje radne snage i zbog pada produktivnosti usled neumitnog starenja stanovništva procenjuje se da će Srbija u narednih 30 godina imati 0,8 odsto manji rast BDP godišnje, nego da nema demografskog egzodusa, pokazuje analiza profesora na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Saše Ranđelovića, bazirana na studiji MMF.

 

S druge strane, prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na drugi kvartal 2018. godine, broj nezaposlenih smanjen je za 57.600. Međutim, kako navode u svom izveštaju, broj nezaposlenih je manjim delom smanjen usled zapošljavanja (za 19.700), a većim delom zbog smanjenja kapaciteta radne snage (za 37.900). Nezaposlenost je najviše smanjena kod populacije starosti od 25 do 34 godine.

 

U Srbiji su zvanično bez posla 22 doktora ekonomskih nauka. Oni ujedno čine i najmasovniju grupu među najobrazovanijim građanima koji su evidentirani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

 

Izvor: blic.rs