UTICAJ HLADNOG VREMENA NA ZDRAVLJE LJUDI

Narednih dana očekuje nas dosta hladnije vreme. Niske temperature uzrokuju dodatne tegobe hroničnim bolesnicima. Lekari zbog toga savetuju oprez. Možda I jedina pozitivna strana predstojećeg hladnog talasa to što utiče na smanjenje virusnih i bakterijskih infekcija. Loše je to što kardiovaskularni bolesnici „izbijaju u prvi plan“.

 

Problemi se javljaju pre svega kod onih koji se leče od angine pektoris, odnosno onih koji imaju problema sa lošom „ishranom“ srca. Ti pacijenti se uglavno žale na bol u grudima koji se javlja prilikom izlaska iz toplog u hladno.

 

Savetuje da se po mogućstvu ne izlazi iz kuće ako budu veoma niske temmperatre. Ukoliko se izlazi, potrebno je sačekati malo, sići do ulaza iz kuće ili zgrade i prilagoditi se spoljnoj temperaturi. Pri ovakvim vremenskim uslovima broj infarkta se povećava za 30 odsto, ali razloga za paniku nema.

 

Sezona gripa nije počela, još nije registrovan virus influence. Vakcina u Domovima zdravlja ima, a imunitet se stiče dve do tri nedelje posle vakcinacije. Vakcinacija se savetuje osetljivim grupama – hroničnim bolesnicima, trudnicama i starijima od 65 godina.