U VASPITNO-POPRAVNOM DOMU U КRUŠEVCU ODRŽANO JE PREDAVANJE NA TEMU VIRUSA HIV

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv side. Ovaj datum se obeležava svakog 1. decembra od 1988. godine i predstavlja priliku da se javnost bolje informiše o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji kako bi se istakao značaj pre svega prevencije i ranog otkrivanja HIV infekcije. U Vaspitno-popravnom domu u Кruševcu održano je predavanje na ovu temu.

Procenjuje se da je na kraju 2022. godine 39 miliona ljudi živelo sa HIV-om i samo te godine umrlo ih je 630 hiljada. Početkom ove godine, sa tom bolešću u Srbiji je živelo oko 3.250 ljudi. Lekari na Međunarodni dan borbe protiv side upozoravaju na ove brojke i ističu da je testiranje jedini način da se infekcija otkrije i leči. U Srbiji je od januara do kraja novembra HIV potvrđen kod 124 osobe, a svaka druga je iz Beograda, podaci su Instituta „Batut“.

Neretko oni koji su zaraženi, i ne znaju da nose virus. Zato je važno testiranje. HIV se prenosi nezaštićenim seksualnim odnosom, preko zaražene krvi i sa inficirane majke na dete. Ne prenosi se dodirom i zagrljajem. U Vaspitno-popravnom domu u Кruševcu održano je predavanje o prevenciji, lečenju i destigmatizaciji osoba obolelih od virusa HIV, štićenicima i radnicima Vaspitno-popravnog doma. Organizator ovog događaja je Zavod za javno zdravlje Кruševac u saradnji sa upravom VP Doma. VP Dom poslednjih nekoliko godina značajnu pažnju posvećuje prevenciji raznih bolesti kroz radionice, predavanja koja se organizuju sa relevantnim ustanovama. Današnje predavanje o Hivu je samo jedno u nizu. Doktorka Milena Radičević iz Zdravstvene službe ističe da su, štićenici čim stupe u VP dom podrvrgnuti raznim testiranjima. Radionice I predavanja koje organizuju imaju za cilj da podignu svest o značaju I prevenciji bolesti o kojima štićenici veoma malo znaju ili ne znaju uopšte. Sledeće koja se  planirana u VP Domu je predavanje o humanom papiloma virusu.