U KRUŠEVAČKIM OBRAZOVNIM USTANOVAMA OBELEŽENA ŠKOLSKA SLAVA

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Savu, koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova.

Školsku slavu Svetog Savu obeležile su sve prosvetne ustanove u gradu. Predškolska ustanova „Nata Veljković“ je tokom cele nedelje realizovala programe i priredbe posvecene Svetom Savi, a centralna manifetsacija upriličena je danas u vrtiću „Pčelica“ koji je potpuno renoviran. Savindan obeležen je u svim školama, sečenjem slavskog kolača i programom posvećenom Svetom Savi, osnivaču Srpske pravoslavne crkve, prvom srpskom prosvetitelju, književniku i zakonodavcu.

Ekonomsko-trgovinska i Politehnička škola zajedno su prolavile školsku slavu. Proslavi je prisustvovala i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović koja je u svom obraćanju istakla najznačajnije poruke svetosavlja.

Tradicionalno, na Savin dan u svojim školama nagrađeni su i najistaknutiji učenici, koji su na različitim nivoima takmičenja ostvarili značajne rezulatate. Poruke da tako nastave, ali prevashodno da u duhu svetosavlja grade sebe postujući sve pravoslavne vrednosti, poslali su danas đacima nastavnici, predstavnici obrazovnih ustanova.