U JUNU I JULU „JESEN“, U AVGUSTU POČINJE PRAVO LETO

 

Proleće za nama bilo je najtoplije od kada se mere temperature u našoj zemlji. Iz zimskog marta uleteli smo u letnji april, koji je više ličio na jun. Maj je već bio pravo leto, ali su nam zato jun i jul uzvratili sa jesenjim danima.

 

Prema podacima sa sajta „AccuWeather“ dolaskom avgusta stižu i prave vrućine, temperatura će biti do 32 stepena, a neće padati ispod 29. Prve prave padavine, grmljavina i nevreme očekuju se tek oko 20. avgusta i trajaće do tri dana, a nove višednevne padavine očekuju se oko 29. avgusta. Sunčano i lepo vreme dolazi oko 5. septembra i trajaće do poslednje nedelje ovog meseca, prosečno će biti oko 27 stepeni.

 

“Posle ekstremnog i sušnog leta, kakvo smo imali prošle godine, teško može da se ponovi isto, odnosno može, ali su šanse jedan odsto. Tako da je bilo jasno da nas očekuje kišno leto. Prvi korak ka sunčanom vremenu biće od srede, ali temperature neće prelaziti više od 30 stepeni. Tek početkom avgusta očekuju nas temperature više od 30 stepeni, sa većim brojem sunčanih dana. No, i u avgustu nas očekuju kiše i pljuskovi, ali će ih biti manje nego u julu”, rekao je Nedeljko Todorović, poznati meteorolog.

 

Podsetimo, prošlo leto je drugo najtoplije u Srbiji sa srednjom temperaturom vazduha 22,5 stepeni, a najtoplije leto je ono 2012. godine sa 23,3 stepena, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

 

Izvor: blic.rs