TRENUTAK NEPAŽNJE – VIŠEDECENIJSKA ŠTETA

Svake godine šumski požari progutaju površine za čiju obnovu su neophodne decenije. Najveći uzrok je ljudska nepažnja, paljenje strnjišta, korova, neplansko krčenje šuma, koje dovode i do tragičnih posledica, jer neodgovorni pojedinci ugrožavaju i ljudske živote.

 

Kada vatrena stihija zahvati šumu zbog neodgovornosti pojedinaca, uz materijalnu štetu, neretko stradaju i ljudi. U poslednjoj deceniji na teritoriji Srbije u požarima je uništeno ili oštećeno oko 20.000 hektara šuma.

 

Sanaciju šteta „Srbijašume“ pokušavaju da reše pošumljavanjem oko tri miliona sadnica svake godine, koje se proizvode u semenskim centrima tog javnog preduzeća.

 

A dovoljna je samo jedna mala nekontrolisana vatra, koja će u trenu progutati šume koje obezbeđuju kiseonik, a korenov sistem stvara izvore koji život znače.

 

Da bi se obnovile šume, koje su u prethodnih deset godina izgorele, potrebno je da prođe više od pola veka. Uz edukaciju, neophodno je pooštriti kaznenu politiku. Očigledno je da su kazne koje se kreću u rasponu od deset do pedeset hiljada dinara nedelotvorne za nesavesne pojedince.

 

Izvor: rts.rs