OD DANAS U SRBIJI VEĆE PENZIJE

Nešto više od 90.000 penzionera koji su samostalno obavljali delatnost, danas će prvi dobiti penzije sa većim iznosom. Prema rasporedu isplate PIO Fonda, 6. novembra će oktobarski ček primiti poljoprivredni i vojni penzioneri, a 10. i svi ostali. Većina penzionera dobiće pet odsto povišice, a ostali, zbog ukidanja Zakona o privremenom umanjenju penzija, od osam do 13,3 odsto više nego pre umanjenja.

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević za RTS kaže da će svi penzioneri osetiti povećanje, kao i da je ukupan broj penzionera preko 1.700.000.

 

„Ono što je bitno – sredstva su obezbeđena u budžetu za ovu i za sledeću godinu. Što se tiče samog ukidanja Zakona koji je bio o privremenom umanjenju to je bilo 2,32 milijarde na mesečnom nivou, a za ovo povećanje od pet posto za ovaj deo penzionera koji to treba primi za njih je 1,02 milijarde na mesečnom nivou“, istakao je Đorđević.

 

Na pitanje „Kakav je odgovor na zahteve sindikata penzionera koji je tražio da se ukine Zakon o privremenom umanjenju penzija, a sada traži da se isplati deo penzija koji u međuvremenu nije uplaćivan?“, Ministar Đorđević odgovara:Želim da poručim penzionerima da Vlada Srbije vodi računa o njima, da svakako nećemo komentarisati nešto što se nalazi pred sudovima i pred Ustavnim sudom, ali ono što ja dobijam kao informaciju je da PIO Fond uglavnom kada se pojavi na ročištima, presuđuje se u korist PIO Fonda. Ne bih voleo da to bude dodatni trošak našim penzionerima. Oni treba da veruju u Vladu Srbije, mislim da smo odgovornim radom u protekle četiri godine to i dokazali“.

 

Izvor: rts.rs