SVETSKI DAN ŠALE I DAN ČKALJINOG ROĐENJA

Na današnji dan, 1. aprila 1924. godine, porodica Čedomira i Hristine Petrović, dobila je sina Miodraga – najpopularnijeg komičara SFRJ i najpoznatijeg Kruševljanina, nakon despota Stefana Lazarevića.

 

Posle rata upisao je u Beogradu studije veterine ali uporedo nastavio sa glumom u KUD „Ivo Lola Ribar“, a od 1946. počinje njegovo učešće u radiskoj emisiji „Veselo veče“. Prva serija koju je snimio i koja je emitovana na Televiziji Beograd bila je „Servisna stanica“. Ostvario je veliki broj uloga na filmu i u TV serijama. Najbolje uloge ostvario je u serijama „Servisna stanica“ (1959), „Ljubav na seoski način“ (1970), „Kamiondžije“ (1972), „Vruć vetar“ (1980) i „Kamiondžije 2“ (1983), kao i u filmovima „Orlovi rano lete“ (1966), „Bog je umro uzalud“ (1969), „Paja i Jare“ (1973), „Avanture Borivoja Šurdilovića“ (1980) i „Kamiondžije ponovo voze“ (1984). Imao je uspešnu saradnju sa kolegom Mijom Aleksićem.

 

Svoje poslednje godine života proveo je tiho, daleko od očiju javnosti, preminuo je u Beogradu 20. oktobra 2003. godine.

 

Prvi april je internacionalni praznik i znamo da se u Evropi slavi vekovima. Ipak, ne može se sa sigurnošću reći kako je baš 1. april postao sinonim za šalu. Jedna od teorija je da šale i nestašluk koje su se odvijale svakog aprila datiraju još iz vremena drevnog Rima. Smatra se da su Rimljani i Kelti praznovali festival šala u vreme prolećne ravnodnevnice koja se događa blizu Dana šale.