SVETSKI DAN BORBE PROTIV KARCINOMA PLUĆA

Svetski dan borbe protiv karcinoma pluća obeležava se danas i u Srbiji, gde od ovog najzastupljenijeg maligniteta godišnje oboli više od 6.500 ljudi, a bitku izgubi više od 4.500.

U ovom sedmom talasu, omikron varijanta koronavirusa i podsojevi, ne napadaju pluća u tolikoj meri kao u prethodnim talasima. Ipak, jedna bolest, na koju utiče mnogo faktora rizika, svakog dana odnese čak 13 života, a od raka pluća u Srbiji dnevno oboli najmanje 20 ljudi. Ova upozoravajuća statistika stavlja nas na prvo mesto u Evropi po smrtnosti od ove maligne bolesti. Na Svetski dan borbe protiv raka pluća podsećamo da od raka pluća godišnje u svetu oboli oko dva miliona ljudi. Rak pluća je u svetu na drugom mestu po učestalosti svih malignih bolesti, dok je u Srbiji na prvom mestu.

U Klinici za pulmologiju u Beogradu, svake godine se obavi oko 4.000 dijagnostičkih bronhoskopija, od toga skoro 70 odsto je išlo u pravcu dijagnostike raka pluća. Klinika za pulmologiju u Beogradu je jedina pulmološka ustanova koja je 24 sata otvorena za plućne bolesnike. Simptomi traju mesecima pa i godinama, od raka pluća najčešće obolevaju pušači, preko 90 odsto obolelih su pušači, zbog konzumacije duvana kašlju i iskašljavaju ujutru, pa je njima to normalno, svoje simptome kasno prijavljuju. Pušači treba da obrate pažnju, da li češće kašlju, da li više iskašljavaju, dolazi li do gubitka apetita, iskašljavanja krvi. Pluća su veliki organ, ima dosta prostora, desi se da rak poraste i nekoliko centimetara dok se ne jave ozbiljni simptomi.

Češće obolevaju muškarci, oni su češće i pušači, bolest pogađa najviše osobe preko 50 godina starosti. Pored faktora rizika, tu su i genetske predispozicije i aerozagađenje.