STEFANOVIĆ: NE VOZITE POD DEJSTVOM ALKOHOLA

Policija će još pojačati represivne mere i pooštriti kontrole zbog zabrinjavajuće statistike o stradanjima u saobraćajnim nezgodama na srpskim putevima zbog nepoštovanja pravila, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. „Znam da je to nepopularna mera. Imaćemo oštriji pristup. Nažalost, neki ljudi ne mogu da voze odgovorno“, rekao je Nebojša Stefanović odgovarajući na pitanje novinara o tome šta će policija preduzeti povodom velikog broja nesreća na srpskim putevima tokom jula.

 

Policija će, kaže, represivnim merama pokusati da utiče na smanjenje brzine kretanja vozila.  On je rekao da je alkohol i dalje po statistici veoma čest uzrok nezgoda, posebno uveče, u danima vikenda i pored ugostiteljskih objekata, među uzrocima su i neprilagođena brzina i nevezivanje sigurnosnog pojasa.  Apelovao je na vozača da tokom velikih vrućina i u uslovima frekventnog saobraćaja tokom leta vode računa o saobraćajnim pravilima.  Naveo je da je juče kratko prisustvovao sednici Kolegijuma direktora policije na kojoj je pre svega bilo reči o bezbednosti saobraćaja, te da je načelnik Uprave soabraćajne policije izneo mere koje namerava da primeni u narednih nekoliko dana.

 

„Dodatno ćemo opremiti saobraćajnu policiju, što se tiče presretača, motocikala i radara“, rekao je Stefanović. Naveo je da su od ukupnog broja stradalih na auto-putevima u Srbiji 40 odsto stranci.  „Naša statistika je bolja na godišnjem nivou generalno, ali je i dalje veoma loša. Kada imate između 500 i 600 mrtvih godišnje, nekada i 2.000, to je zastrašujući broj“, rekao je Stefanović i naveo da je statistika u julu zabrinjavajuća. Veliki broj je stradalih u julu, navodi ministar i dodaje da, nažalost, vozači, pogotovo mladi, nisu dovoljno shvatili apele da više pažnje obrate u saobraćaju i da ne voze pod uticajem alkohola.