U ĆIĆEVCU REALIZOVAN PROJEKAT „POMOĆ U KUĆI“

U cilju unapređenja i jačanja usluga socijalne zaštite u opštini Ćićevac, pre svega kroz pokretanje održive usluge pomoći gerontodomaćica za osobe sa invaliditetom i za stare, sproveden je projekat “Pomoć u kući za one kojima je najpotrebnija“.

 

Ciljne grupe kroz projekat bile su osobe sa invaliditetom i staro stanovništvo opštine Ćićevac koji je primalo uslugu pomoć u kući, više od 50 osoba, nezaposlene osobe koje su bile dodatno obrazovane, dobile licencu i zaposlene kao gerontodomaćice,10 osoba, rukovodstvo i zaposleni u lokalnoj samoupravi, javnim institucijama i civilnom društvu, koji rade u oblasti socijalne zaštite – 15-oro njih. U toku sprovođenja planiranih aktivnosti stručni nadzor je sprovodilo Minstarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a jedna gerontodomaćica bila je angažovana kod više korisnikla usluge.

 

Gerontodomaćice su obavljale kućne poslove, pomagale u održavanju lične higijene i higijene prostora, po potrebi su se angažovale oko organizacije zdravstvene zaštite korisnika, odlazaka do lekara, do apoteke. Pružale su i podršku kroz druženje, razgovor i druge aktivnosti. U domu baka Ljubinke, osamdesettrogodišnje gotovo nepokretne i danas dementne učiljice u penziji imaju samo reči hvale za GFerontodomaćicu Milenu, njihovu Bebu, kako je od milošte zovu, koja im godinama pomaže, poslenjih godinu dana i kroz projekat “Pomoć u kući za one kojima je najpotrebnija“, koji su sprovodili i finansirali Opština Ćićevac i Evropska unija.

 

Projekat ’’Pomoć u kući u Ćićevcu za one kojima je najpotrebnija’’ realizovali su u partnerstvu Opština Ćićevac i Udruženje građana za podršku evropskim integracijama “Evrokontakt” iz Kruševca, a njegovu realizaciju finansirala je Evropska unija.Vrednost projekta iznosi 188.107,49 evra, od čega je donacija Evropske unije 168.976,96 evra.