SRBIJA: 6318 INFICIRANIH, 122 PREMINULO, 753 IZLEČENO

Od posledica koronavirusa preminulo je još 5 osoba. Od početka epidemije život su izgubile 122 osobe.

 

U poslednja 24 sata testirane su 2.673 osobe, a virus je potvrđen kod njih 324. Ukupno je zaraženo 6.318 ljudi, a od početka epidemije testirano je njih 36.701.

 

Na respiratorima je 120 pacijenata, a od početka epidedmije izlečene su 753 osobe.

 

21. april – Skraćenje policijskog časa i dozvola penzionerima za izlazak

Prva mera popuštanja biće skraćenje zabrane kretanja za sve građane i ona bi trebalo da stupi na snagu od 21. aprila, pa će policijski čas umesto od 17, počinjati od 18 časova. Istog dana uvodi se izmena i kada su penzioneri u pitanju, pa će oni moći da izađu u šetnju u periodu od 18 do 01 čas posle ponoći, po pola sata i to utorkom, petkom i nedeljom. Dosadašnje pravilo za odlazak u prodavnicu za građane starije od 65 godina ostaje nepreomenjeno.

 

21. april – Otvaranje zanatskih radnji

Građevinari u Srbiji će od utorka 21. aprila početi da rade „punom parom“, a od utorka počinje i otvaranje zanatskih radnji. Počeće da rade obućari, krojači, automehaničari, prodavnice tehničke robe, građevinskog materijala…

 

27.april – Kreće otvaranje pojedinih radnji i salona, uz posebno pravilo

Druge radnje biće otvorene od 27. aprila ako imaju manje od 300 kvadrata. Tu ulaze frizerski saloni i saloni lepote, teretane, ali će za njih morati da bude obezbeđena posebna zaštita i plan je da oni počnu sa radom do 4. maja.

 

4. maj do 11. maj – Otvaranje hotela, tržnih i turističkih centara

Od 4. maja bi trebalo da bude ponovo uspostavljen međugradski saobraćaj, a potom se očekuje i otvaranje tržnih i turističkih centara i hotela.

 

11. maj – Počinju da rade fabrike

Fabrike u Srbiji će početi da rade od 4. ili 11.maja.

 

Podsećamo, vanredno stanje na teritoriji cele Srbije uvedeno je 15. marta, u cilju sprečavanja širenja zaraze korona virusom i iste večeri je stupilo na snagu. Odluku je saopštio je na konferenciji za novinare predsednik Aleksandar Vučić, nakon što je održao niz sastanaka sa službama bezbednosti, poglavarom SPC i predstavnicima dva krizna štaba, koji učestvujuu borbi protiv korona virusa.

 

Autor: jefimija.tv / novosti.rs