SMANJENE REZERVE KRVI – NAJPOTREBNIJE A+ I 0+ KRVNA GRUPA

Kao i svakog leta, i ovog su smanjene rezerve krvi – na nedeljnom nivou je potrebno da se prikupi 1.500 jedinica krvi, a protekle nedelje prikupljeno je svega 1.050 jedinica. Najpotrebnije su A+ i 0+ krvna grupa, koje su i najčešće u našoj populaciji. Više je razloga za smanjenje broja davalaca krvi. Pored toga što su mnogi otišli na odmor, visoke temperature i nagle promene vremena uticale su na to da manje ljudi dâ krv.

Tokom prošle nedelje prikupljeno je manje od 1.050 jedinica krvi, a ono što je na nedeljnom nivou neophodno za snabdevanje bolnica u Beogradu i osam opštih bolnica u Srbiji, za koje je nadležan Instit za transfuziju krvi, je oko 1.500 jedinica. Što se tiče krvnih grupa, drastično su smanjene rezerve svih negativnih, ali i najčešće krvne grupe u našoj populaciji, a to su A+ i 0+ krvna grupa.

Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18-65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila. Interval između davanja krvi je tri meseca (12 nedelja) za muškarce i četiri meseca (16 nedelja) za žene. Davalac mora da ima više od 50 kilograma.

U ovom letnjem periodu savetuje se veća hidratacija i sklanjanje sa sunca posle davanja krvi.