SKUPLJE CENE USLUGA U AUTO-ŠKOLAMA

Poskupljenje goriva u Srbiji donelo je i nove cene obuke za vozače. Iako su više od mesec i po, kako kaže jedan od vlasnika auto-škole, pokušavali da „odole rastu cena goriva“ tražeći „unutrašnje rezerve“, sada je postalo jasno da će sticanje vozačke dozvole biti znatno skuplje i da će većina auto-škola u Srbiji „korigovati cenovnike“, pišu Večernje novosti.

 

Tako će cena časa vožnje sa 1.000 dinara, kod većine, ići najverovatnije na 1.400 dinara. Čas praktične nastave je poskupeo sa 300 na 400 dinara.

 

Zakonom o bezbednosti saobraćaja Srbije predviđeno je da Vlada Srbije propisuje najnižu cenu obuke i ona je to uradila još 2012. godine. Za razliku od minimalne, ne postoji maksimalna cena, pa je na „tržištu da reaguje“. „Nije stvar samo u ceni goriva“, govori Milan Todorović, predsednik Zajednice auto-škola Beograda. „Auto-škole sada mnogo više plaćaju zakup poligona. Tako je, na primer, doskora, zakup jednog poligona u Beogradu plaćan 26.000 dinara za šest meseci, a sada isti poligon plaćamo 200 evra mesečno, jer su se promenili uslovi iznajmljivanja“, navodi on.

 

„Cena obuke se nije menjala punih šest godina“, ističe Todorović i nastavlja „Gorivo je tada bilo neuporedivo jeftinije. Od 1.000 dinara, koliko sada košta čas, ne može da se plati instruktor, što je 300 dinara po času, da se odvoji za gorivo, dažbine i amortizaciju automobila“.

 

Izvor: blic.rs