SEKTOR ZA VANREDNE SITUACIJE APELUJE NA GRAĐANE DA NE PALE VATRU NA OTVORENOM

U susret najavljenim visokim dnevnim temperaturama, iz Sektora za vanredne situacije stiže apel građanima da ne pale vatru napolju. Najavljuju pojačanu kontrolu na terenu.

Od početka godine, u odnosu na isti period 2023., evidentirano je više od 50% više požara – gotovo 12.000, najviše na otvorenom prostoru. Stradali u tim požarima su najčešće oni koji su ih i izazvali.

Sektor za vanredne situacije od 1. januara do 15. juna imao je 16.467 intervencija, što je povećanje za 44 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Kada su u pitanju požari, situacija je još dramatičnija – Ukupan broj požara u ovom periodu je 11.988 i tu je povećanje za 50 odsto u odnosu na prošlu godinu. A tek je dramatična situacija sa požarima na otvorenom, tu se javlja povećanje od čak 117%!!!  Ove godine život je izgubilo 35 ljudi, ali u poređenju sa prošlom godinom kada je taj broj bio 49 osoba, to je značajno smanjenje. 50 ljudi je direktno spašeno od strane pripadnika Sektora za vanredne situacije.

Uoči najavljenih temperatura koje će preći 35 podeok i uslova koji omogućuju da se sve češće pojavljuju požari na otvorenom, iz Sektora za vanredne situacije apeluju na građane da ne pale strnjiku niti vatru blizu šuma i upozoravaju na pojačanu kontrolu narednih dana. Prošle godine su napisana 283 prekršajna naloga.

Svest građana je ta koja je ključna da zaštite sebe, svoju imovinu, imovinu svojih suseda i na kraju krajeva jedna vatra može da ugrozi veliki šumski kompleks.