VELIKI ODZIV GRAĐANA ZA PREVENTIVNE PREGLEDE, PREGLEDANO VIŠE OD 38.500 LJUDI

U saopštenju Ministarstva zdravlja navodi se da je u jednom danu pregled u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova širom Srbije obavilo ukupno 38.598 građana, dok je preventivni sistematski pregled obavilo 2.406 dece.

Ministar zdralja Zlatibor Lončar je iskazao zahvalnost građanima na podršci ovoj akciji resornog ministarstva, i posebno istakao veliki trud i zalaganje svih zdravstvenih radnika, koji su i danas bili na svojim radnim mestima.

Od izuzetne je važnosti da se ojača svest o značaju prevencije i zato nas raduje ovako veliki odziv građana. Vidimo da građani sa velikim entuzijazmom dolaze u svoje zdravstvene ustanove, da kroz ove akcije jača poverenje između lekara i pacijenata, da roditelji dovode decu na preglede, istakao je ministar.

Ove nedelje, u periodu od 8 do 17 časova, u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, bili su u prilici da bez zakazivanja i uputa, brzo i efikasno, provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, urade UZ stomaka, tumor markere i obave dermatološki pregled mladeža, dok su za decu organizovani preventivni sistematski pregledi, podseća se u saopštenju.

I ovoga puta, svi pacijenti kod kojih je uočena nepravilnost prilikom pregleda ili u rezultatima, odmah su upućivani na dalju dijagnostiku.

Značaj ove akcije Ministarstva zdravlja, pored činjenice da je približno 95.000 građana za samo tri dana akcije obavilo pregled, posebno pokazuje podatak da su kod skoro 10 odsto pacijenata, bez ikakvih simptoma, otkrivena različita oboljenja, kod kojih je uspešnost izlečenja u direktnoj vezi sa ranim otkrivanjem bolesti, ističe se u saopštenju.