REKONSTRUKCIJA VODOVODNE MREŽE U ČITLUKU

Naseljeno mesto Čitluk ima jednu od najstarijih vodovodnih mreža, staru oko 40 godina, zbog čega je često dolazilo do kvarova. Korisnici u Čitluku će nakon završetka radova, ukupno 223 domaćinstva, dobiti oko 3 ipo kilometra potpuno nove vodovodne mreže i pouzdano napajanje. Od početka februara, kada su i počeli radovi, u ulici Borisava Pekića, zamenjena je kompletna vodovodna mreža u dužini od 640 metara. U Aleksinačkoj ulici zamenjuju se stare dotrajale cevi novim polietilenskim, u dužini od 330 metara. U planu je kompletna rekonstrukcija u još tri ulice: Desanke Maksimović, Moravske i Stevana Todorovića. Ukupna vrednost radova je oko 40 miliona dinara.

“Zahvaljujem Gradskoj upravi Kruševac na razumevanju ali i meštanima Mesne zajednice na strpljenju. Dočekali smo da, nakon 40 godina, počne realizacija projekta rekonstrukcije dotrajale vodovodne mreže u Čitluku”, rekao je predsednik ove mesne zajednice Boban Kostić i dodao: “1976., odnosno 1980. godine, kada je postojeća vodovodna mreža izgrađena, učešće meštana Čitluka bilo je 100%, odnosno, sami meštani su snosili sve troškove izgradnje vodovodne mreže u dužini od 14 kilometara”. Kostić se još jednom zahvalio lokalnoj samoupravi i preduzeću “Vodovod Kruševac”, uz nadu da se neće stati na ovome, jer je, kako dodaje, jako bitno da se vodovodna mreža i azbestne cevi, koje su štetne po zdravlje ljudi, u Čitluku zamene u celosti.

Nakon rekonstrukcije vodovodne mreže u dve ulice u Čitluku će biti realizovana i rekonstrukcija asfaltne infrastrukture. “Kada se završe svi radovi, Čitluk će dobiti lice urbanog naseljenog mesta, kakvo mesna zajednica u predgrađu i zaslužuje”, zaključio je Kostić.

U obilasku pomenutih radova u Čitluku danas su bili gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović,  predsednik Skupštine grada Kruševca Predrag Vukićević, zamenik gradonačelnika Aleksandar Jovanović, zamenik načelnika Gradske uprave Kruševac Vesna Anđelić i direktor JKP “Vodovod Kruševac” Vladimir Milosavljević.

“Sa prvim lepim danima 2022.godine, u skladu sa planom investicija za ovu godinu, Grad Kruševac i JKP „Vodovod“ nastavljaju zajedničku i uspešnu saradnju na poboljšanju postojeće vodovodne infrastrukture u gradu i prigradskim naseljima. Za ovu godinu iz budžeta Grada Kruševca i sredstava JKP „Vodovod“ opredeljen je finansijski iznos od 160 miliona dinara, što je duplo više nego prethodne godine. Naš prioritet i ove godine je rekonstrukcija kompletne vodovodne mreže u kritičnim zonama grada gde su učestale havarije zbog pucanja starih i dotrajalih vodovodnih cevi“, izjavila je prilikom obilaska gradonačelnik Jasmina Palurović i dodala da je Čitluk jedna od mesnih zajednica na teritoriji Kruševca gde je većina infrastrukture već završena, da je ostalo par ulica koje čekaju na asfaltiranje, a da bi i to trebalo da bude završeno tokom ove godine.

JKP “Vodovod Kruševac” će u narednom periodu rešiti i problem nedostajućih šahti u Čitluku, na koji su danas ukazali meštani ovog mesta, a dok su mašine u Čitluku, nadležni će se potruditi i da se sanira oko 70 metara kanalizacione mreže, u potezu prema groblju.

“Svoje aktivnosti u ovoj godini, JKP “Vodovod Kruševac” odlučio je da započne upravo u Čitluku”, rekao je direktor ovog javnog preduzeća Vladimir Milosavljević uz konstataciju da se 10% godišnjih kvarova na vodovodnoj mreži na teritoriji Kruševca, dešavalo upravo u Čitluku, iz razloga dotrajalosti mreže i starosti od preko 40 godina. “Nakon rekonstrukcije i saniranja svih kvarova, dobićemo kvalitetnu i stabilnu vodovodnu mrežu u Čitluku”, zaključio je Milosavljević.

Uporedo sa radovima u Čitluku, Vodovod izvodi iste radove i u Dedini, a za ovu godinu je planirana i zamena vodovodne linije na gradskom području, najpre u Cankarevoj i Železničkoj ulici, a u drugoj polovini godine biće realizovana i najveća investicija, zamena vodovodne mreže u Kosovskoj ulici u Kruševcu.