„U KOLA BEZ ALKOHOLA“ KROZ PROJEKAT „KAZNENE KARTE“

Nacionalna Agencija za bezbednost saobraćaja, u saradnji sa deset lokalnih samouprava, pokrenula je inovativni projekat „Kaznene karte“ u okviru projekta “U kola bez alkohola”. Cilj projekta je odvraćanje vozača od vožnje pod uticajem alkohola, kroz merenje njihove trenutne alkoholisanosti pomoću alkometra i informisanje o visini i vrsti kazni koje su zakonom predviđene za tu alkoholisanost.

“Kampanja je pokrenuta na osnovu istraživanja koje je pokazalo da na vozače najviše utiče visina kazne i zabrana upravljanja motornim vozilom, te zbog toga se ne odlučuju za konzumiranje alkohola neposredno pred vožnju”, rekao je Milan Ilić, savetnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, sinoć u Kruševcu, tokom realizovanja akcije „Kaznene karte“.

Projekat se realizuje na mestima gde se konzumiraju alkoholna pića kao što su restorani, kafići i klubovi. Učesnici koji nisu pili alkoholna pića, mogli su pomoću simulatora pijanstva takozvanih „pijanih naočara“ da se uvere kako „pijan vozač“ vidi okolinu. Svaki učesnik i gost ugostiteljskog objekta, u kome je realizovana aktivnost, dobio je na poklon privezak sa porukom „U kola bez alkohola“ i flajer „Kaznenu kartu“ sa podacima o visinima kazni i sankcija za vožnju pod uticajem alkohola u zavisnosti koncentracije.

Aktivacuju učesnika su sprovodili posebno obučeni promoteri o načinu rada sa alkometrom, „kaznenom kartom“, „pijanim naočarima“, o značaju prijatne komunikacije, ključnim porukama, cilju aktivacije učesnika.