REALIZACIJA PROJEKTA „ČISTA SRBIJA“ U VRNJAČKOJ BANJI

U drugoj polovini prošle godine u Srbiji je počela realizacija projekta “Čista Srbija”. U sledećih pet godina, u okviru projekta “Čista Srbija”, planirana je izgradnja 7.000 kilometara kanalizacione mreže i više od 250 postrojenja za preradu otpadnih voda, za šta je planirano ulaganje od četiri milijarde evra.

U okviru projekta “Čista Srbija“ u narednih pet godina će biti uloženo četiri milijarde evra u izgradnju kanalizacione infrastrukture i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. “Situacija je sada loša jer više od 90 odsto otpadnih voda izbacujemo u reke i ako tako nastavimo uništićemo prirodu. Zato moramo da situaciju menjamo iz korena”, naglasio je Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. U okviru projekta „Čista Srbija“, u Opštini Vrnjačka Banja, kao jednoj od 65 lokalnih samouprava koje su deo ovog projekta, biće izgrađeno preko 60 km primarne kanalizacione mreže.

Srbiji su potrebni auto-putevi, ali nove saobraćajnice ne vrede ako ne izgradimo kvalitetnu ekološku i komunalnu infrastrukturu, a pre svega kanalizacionu mrežu i postrojenja za preradu otpadnih voda, dodao je Momirović. Kako je rekao Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja, realizacija ovog kapitalnog projekta će u ovom turističkom mestu rešiti dugogodišnji problem sa otpadnim vodama.

Veliki infrastrukturni projekat „Čista Srbija“ u Vrnjačkoj Banji počinje ovog proleća i to izgradnjom primarnih kanalizacionih mreža, ali i izgradnje postrojenja za prečišćavanje vode, čija je vrednost 35 miliona dinara.